Blog,  Book Review

Boekrecensie – ‘De Stenen Getuigen’ door Hikaru Okuizumi

‘De Stenen Getuigen’ is een rauwe en pijnlijke novelle, geschreven door de Japanse schrijver Hikaru Okuizimi. Middels een krachtige doch eenvoudige schrijfstijl, worden complexe thema’s zoals psychotrauma, posttraumatische symptomen en traumatische rauw besproken. Bij vlagen gruwelijk beeldend en op andere momenten ogenschijnlijk vluchtig: een interessant literair stuk voor liefhebbers van (Japanse) literatuur, dat zeker stof tot nadenken geeft.

In het boek beschrijft Okuizimi het leven van hoofdpersoon Tsuyohi Manase. Als zijn oudste zoon dooreen tragisch ongeval komt te overlijden, worden oude trauma’s gerelateerd aan zijn ervaringen gedurende de Tweede Wereldoorlog opgerakeld. In plaats van met zijn emoties om te gaan, vervreemd Manase volledig van de werkelijkheid. Langzaam versmelten het heden en het verleden en wordt hij overvallen door gevoelens van schuld, onmacht en verlies.

‘De Stenen Getuigen’ is in 1998 eenmalig in het Nederlands uitgegeven en nu, in 2021, heruitgebracht door. Het werk werd reeds in 1993 bekroond met de prestigieuze Japanse literaire ‘Akutagawa Prize’.

‘De Stenen Getuigen’ door Hikaru Okuizumi. Van Oorschot, 2021. ISBN: 9789028220324